כל מה שרצית לדעת על המתקות, ולא היה לך את מי לשאול

הגיעה השעה! בפוסט הזה אני עושה סדר בכל סוגי ההמתקות הקיימות בשוק. רגע לפני שנתחיל, אציין שאני משתפת את דעתי האישית מתוך ניסיון של 15 שנה בתחום של שוקולד טבעי כשוקולטיירית, מנחת סדנאות ומרצה.

אם יש שאלות או תגובות מוזמנים לכתוב לי בפרטי או בתגובות למטה.

חייבים סוכר?

האינדיאנים שחייתי איתם לא השתמשו בסוכר ולא בחלב. כששתו את משקה הקקאו טיגנו לצדו בננות (מעדן של ממש, המתכון בספר “חוכמת הלב האינדיאני“).

גם הדרוזים והבדואים, שהם האינדיאנים המקומיים של האדמה שלנו, שותים את הקפה שלהם בלי סוכר.

ובכל זאת?

מתוק זה טעם נרכש ותלוי תרבות. ההודים למשל חובבי סוכר ידועים. יש דעות שגורסות שבלי הסוכר אנחנו יכולים יותר “להקשיב” לטעם של המשקה עצמו, בין אם זה תה, קפה או קקאו.

בעיניי משקאות איכותיים לא צריכים המתקה. להיפך, המתוק רק מטשטש את הטעם. זו כמובן דעתי האישית.

על שלוש קבוצות של המתקה דיברה התורה…

  1. סוכר לבן/ חום- מה שלכולנו יש בבית.
  2. המתקה מלאכותית- אספרטיים ודומיהם.
  3. המתקה טבעית.

סוכר לבן או חום?

היום אנחנו יודעים שאין הרבה הבדל בין סוכר חום וסוכר לבן מבחינת ההשפעה עלינו. הגוף, כמו כל דבר בטבע שואף לאיזון. סוכר לבן וגם חום גורמים להעלאה מהירה של המדד הגליקמי ואז צניחה שלו- בתוך כמה דקות.

כשהמדד הגליקמי צונח מתעוררת בנו התשוקה לצרוך עוד. כך אנחנו נכנסים למעגל המכושף של הסוכר.

אז. המתקה מלאכותית?

גדלתי כל חיי בתל השומר בין רופאים, אולם אינני רופאה בהכשרתי. אני כן מרפאה, וזה עניין אחר. רפואה מודרנית כיום לא תמיד מרפאה את הסימפטום אלא רק עוזרת לנו לחיות איתו בשלום. למשל, כדורים להורדת לחץ דם- מאזנים את לחץ הדם נקודתית אבל לא פותרים את הבעיה. מרבית התרופות אינן פותרות את הבעיה מהשורש אלא מטפלות בסימפטומים.

איך זה קשור להמתקה מלאכותית?

אספר סיפור קצר.

במשך מספר חודשים שתיתי בכל בוקר אבקת חלבון איכותית ביחד עם מיץ אשכוליות ששתיתי עם הסיבים. ראיתי שכמה דקות אחרי השתייה אני נהיית מאוד רעבה.

לא הבנתי למה, הרי חלבון אמור להיות מזון משביע?

חקרתי את הרכיבים וראיתי שהאבקה ממותקת בסטיביה. מחקר קצר גילה לי שרוב אבקות החלבון ממותקות בסטיביה. החלפתי את אבקת החלבון בהמפ. עכשיו למיץ שלי יש צבע וריח של עשב, הוא נראה הרבה פחות סקסי ולא ממש מתוק, אבל תחושת הרעב אחרי שתיית המיץ נעלמה לחלוטין והגוף שותה אותו בשקיקה.

המתקה מלאכותית, בעד או נגד?

הגוף בעיניי הוא חבר ולא אויב. אני לא מנסה לרמות את הגוף שלי. מעולם לא השתמשתי בהמתקה מלאכותית, לא לעצמי בקפה או תה וגם לא לשוקולד שלי.

אני יודעת שהתחום כיום מאוד מפותח ויש המתקות שמופקות בתהליכים טבעיים. אני מהדור הישן. מבחינתי מה שקרוב לטבע, לאדמה ומגיע מעץ נכנס לגוף שלי וגם לשוקולד.

אז מה עדיף, שוקולד “רגיל” או שוקולד בהמתקה מלאכותית?

אני הייתי בוחרת בשוקולד מריר, 75-80% מוצקי קקאו, שבו כמות הסוכר יחסית קטנה. אני לא מאמינה בקיצוניות בשום תחום. עם זאת, כל אחד יעשה את הבחירה עבור הגוף שלו.

עולם ההמתקה טבעית

הנה שישה סוגים של המתקה טבעית שנגישים כמעט בכל סופר/ מכולת.

  1. סילאן
  2. מייפל
  3. תמרים
  4. סוכר קוקוס
  5. עלי סטיביה
  6. דבש

מבין כל הרשימה, תמרים תהיה הבחירה הראשונה שלי. זהו סופר פוד מקומי ישראלי, הוא בעל מדד גליקמי נמוך והמון יתרונות. הכי כיף זה לקחת תמר, לחתוך לשניים, להוציא את הגלעין ובמקומו לשים פול קקאו ואגוז. זהו! פשוט ולעניין.

סילאן

יש לשים לב שהוא ללא תוספת סוכר.

מייפל

טעים אך יקר ורחוק- מגיע כל הדרך מקנדה. ביחס להמתקה טבעית יש לו מדד גליקמי גבוה. עדיין הוא טבעי, ובטח עדיף על סוכר לבן שהוא סוכר מזוקק.

סוכר קוקוס

עשוי מהפרחים של הקוקוס. נראה כמו סוכר חום. בעל מדד גליקמי נמוך וטעם קרמלי מעודן. משקאות מרפאים וגם הקקאו השמאני שלנו מכילים מעט סוכר קוקוס (סביב 10%)

דבש

בעל טעם דומיננטי ומשתלט, לא טבעוני והופך רעיל בחימום. דבש הוא תרופה מצוינת. בעיניי פחות מתאים לשוקולד.

עלי סטיביה

ממתיק חדש יחסית שאפשר לגדל בכל אדנית. כדאי לשים לב שיש הבדל בין העלים עצמם לבין התוצר התעשייתי שמבוסס על סטיביה. בנוסף הוא בעל טעם לוואי קליל ולכן באופן אישי אני לא עובדת איתו בשוקולד.
חשוב לדעת!
נשים אינדיאניות משתמשות בעלי סטיביה למניעת הריון. לכן נשים בגיל הפוריות, מעוניינות להיכנס להריון? כדאי להימנע מצריכתה. (לא בטוח שזה עובד הפוך חח).

 

אהבתם? מוזמנים לשתף. והעיקר שיהיה לנו מתוק בלב 3>

 

הגיבו לפוסט עם חשבון פייסבוק

רוצה לקבל את בלוג החופש שלנו?

עוד מאמרים

בלוג Yoga Dance

סירייה

מאחור היא נראתה לי ישראלית. שיער ארוך מתולתל, מעט יבש בגלל הקור וההבהרה. תהיתי אם היא מדברת עברית.

הצטרפו לקבוצת הוואטסאפ

"הכל חדש: השראה לחיים בחופש"